Programma 2017

Zeer gevarieerd zo zag het literaire programma van de 20e "Boeken rond het Paleis 2017" er uit. Bijzonder dit jaar was ook het nieuwe Kinderplein.
Daarnaast was er de 2 jaarlijkse installatie van een nieuwe stadsdichter.

1. Installatie nieuwe stadsdichter
We namen afscheid van Martin Beversluis, die 2 jaar ons verraste met zijn gedichten in wonderlijke optredens. En we hebben de nieuwe Tilburgse stadsdichter Onias Landveld verwelkomd.
Stg. Cools vroeg Joep Trommelen, de stadsdichter van Waalwijk, om Beversluis samen met zijn opvolger te interviewen; wat zijn hun ervaringen en plannen, en vooral hoe gaat de nieuwe stadsdichter zijn taak invullen.

Locatie: Paleis-Raadhuis / Tijd: 13.00 - 14.00 uur

2. Kinderplein
Een jubileumeditie verdient iets bijzonders; extra aandacht voor de toekomstige vaste bezoekers: de huidige jeugd. Het Kinderplein was een nieuw onderdeel van "Boeken rond het Paleis" en kwam tot stand in samenwerking met Boekhandel Livius de Zevensprong.

* Kinderschrijfatelier van Ester van Zundert verzorgde een workshop schrijven.
Locatie: Paleis-Raadhuis / Tijd: 11.00 - 12.00 uur

* Rick de Haas, uit Tilburg, ging met kinderen aan de slag, liet hen tekenen geïnspireerd door het borstbeeld van koning Willem II. Rick de Haas is de bekende illustrator van Mees Kees en recentelijk van De Gorgels van komiek Jochem Myjer. Lees hier een interview van Susan Brooijmans, Zwijsen Ouders. Hij was op verschillende momenten aanwezig.

* Illustratrice Charlotte Dematons ging vertellen van 14.30 - 16.00 uur, ook over het boek Nederland. Dit prentenboek is een mega-bestseller. Het werd direct na verschijning omarmd door de pers, boekhandels en lezers. Al binnen vier maanden waren er 100.000 exemplaren verkocht en het prentenboek werd bekroond met de Glazen Globe en een Zilveren Penseel. 

Locatie: Paleis-Raadhuis / Tijd: 11.00 - 16.30 uur


3. Literair programma (volwassenen)
Het programma bestond uit een aantal elementen.

* Presentatie pictogram ‘Boeken rond het Paleis’. Ook deze boekenmarkt is voortaan te vinden in het typisch Tilburgse lettertype TilburgsAns. Op verzoek van Stg Cools gingen Sander Neijnens en Ivo van Leeuwen aan de slag. 
* Onthulling schilderij nieuwe stadsdichter; Ivo van Leeuwen maakte het portret.
* De nieuwe stadsdichter presenteerde zich.
* Optreden junior-stadsdichter Rozelijn van Gurp. Rozelijn, studente aan het Odulphuslyceum, werd in maart de winnaar na een spannende strijd tussen zeven kandidaten.
* Foto’s van Wigo Worsseling (Udenhout) en Julius de Groot (Tilburg); dit zijn twee grote namen in de urbexfotografie. Vorig jaar presenteerden ze hun boek ‘Vergane Glorie in België en Nederland’ in de Kennismakerij http://worsseling.nl/shop/vergane-glorie-in-belgie-en-nederland/. Bij hun foto’s over Tilburg hebben leden van de Schrijfateliers teksten geschreven, en de drie beste worden voorgelezen.
* Presentatie boek "Boeken uit de doeken, Biblioconologische schetsen" (Observaties over het afgebeelde boek) over het boek in de beeldende kunst, geschreven door de Tilburgers Martin Hulsenboom en Peter IJsenbrant.
* Lezing van Lisa Kuitert over ditzelfde onderwerp onder de titel "Het boek als kunst"; Lisa Kuitert is hoogleraar Boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam.

Locatie: Bibliotheek Tilburg Centrum, Koningsplein / 
Tijd: 14.15 - 15.30 uur.

Op de markt zelf
* OpenDichtBus, een mobiel instituut ter bevordering en verspreiding van poëzie, literatuur en mooie muziek. Sinds 1984 rijden Sjef en Ties stad en land af om hun collectie aan liefhebbers van schone zaken aan te bieden, op markten, festivals en literaire happenings. Daarnaast is Lisa Weeda, auteur van het chapbook De benen van Petrovski, workshopleider van een workshop stiftpoëzie. Een stiftgedicht, of black out poetry, is een literaire vorm waarin boekpagina’s de basis vormen voor een experiment met het uitwissen van woorden. Het resultaat is een nieuw gedicht op een hergebruikte pagina. Dit is een initiatief van Tilt.
Locatie: Willemsplein
Tijd: de bus staat er de hele dag 10-00 - 17.00 uur / de workshop is tussen 12:00-16:00 uur


* Argibald (Willem Bentvelzen) heeft voor bezoekers van de boekenmarkt een Cartoon Consult verzorgd. Dit is een bilaterale tekenconsult waarbij er in een tweegesprek een kunstwerkje ontstaat dat betrekking heeft op het thema van de bijeenkomst en de persoon in kwestie. Het kunstwerkje wordt mooi verpakt -en inclusief een setje humoristische, talige ansichtkaarten- als presentje van de organisatie aangeboden. 
Locatie: nader te bepalen
Tijd12.00 uur tot 16.00 uur, of 13.00 tot 17.00 uur.