Programma 2019

Het literaire programma tijdens Boeken rond het Paleis vond 25 augustus van 10.30 uur tot 17.00 uur plaats in een speciale podiumtent op het Koningsplein. Iedereen was welkom (gratis) binnen te lopen tijdens een zeer divers programma vooral gericht op schrijvers uit Tilburg en omgeving, een soort Tilburgse Galerij.


Een korte impressie van het literaire programma:

10.30-11.45 uur: Een aantal leden van het Schrijversatelier LocHal presenteert hun werk. Het spelen met taal staat centraal.


12.00-13.00 uur: Kinderprogramma luister naar spannende verhalen en maak je eigen mythische figuur. Tijdens het kinderprogramma van Boeken rond het paleis, verzorgt door de Bibliotheek LocHal, gaan kinderen zelf aan de slag met het creëren van hun eigen illustratie op basis van verhalen rondom Griekse mythes. In deze workshop gaan ze onder begeleiding van de Tilburgse Illustrator en verbeelder Djenné Fila op een speelse manier tekenen, knippen en plakken om hun eigen mythische figuur te creëren. Samen met de kinderen drukt Djenné het resultaat door de wals en worden ze verrast door het resultaat.

13.30-15.00 uur: Afscheid oude stadsdichter en Installatie nieuwe stadsdichter.
Onias Landveld (afgelopen 2 jaar stadsdichter van Tilburg) neemt op eigen wijze afscheid. De nieuwe Stadsdichter van Tilburg, Anton Dautzenberg, geeft een lezing over hoe hij zijn stadsdichterschap gaat invullen. Een van zijn plannen is de ontwikkeling van een nieuw idioom, een idioom dat past bij Tilburg, bij hem en vooral bij het stadsdichterschap. Ook Jeroen de Leijer (vormgeving) en Frank Crijns (muziek) spelen hierbij een rol. Natuurlijk, daarnaast, formele plichtplegingen door de Tilburgse wethouder Marcelle Hendrickx en de voorzitter van de Stadsdichterscommissie Wilbert van Herwijnen.

15.00-17.00 uur: Diversiteit in de Tilburgse Galerij:


15.00 uur: Jace van de Ven met de Tilburgse liefde van Elvis Presley.
15.15 uur: Dorothée Sturkenboom met ‘Het boek der geschiedenis’. Waar kun je het als historicus in gezelschap van boekenliefhebbers beter over hebben dan over het Boek der Geschiedenis?
15.30 uur: Marcel van Dommelen met dicht en zang.

15.45 uur: Marc Swerts met fictie.
16.00 uur: Monique de Heide met historische non-fictie. Pub-quiz over Parijs aan de hand van boekfragmenten, met prijzen voor winnaars én verliezers.

16.15 uur: Rihana Jamaludin leest enkele persoonlijke columns voor.

16.30 uur: Bob van Helsdingen met een Öde aan Henriette Roland Holst. Een korte verrukking van een zomers moment bij een vuurkorf.

16.45 uur: Doré van Halder: over haar emotionele ervaringen na de emigratie van Nieuw-Zeeland naar Nederland.


Op de boekenmarkt zelf zal, op diverse plekken en tussen de kramen, een aantal leden van Poetry Circle 013 pop-up verrassingsoptredens verzorgen: Street Poetry:

  • De 21-jarige Evelien Rothuizen is een van de veelbelovende talenten bij Poetry Circle 013.
  • Monica Dieleman is een dichter, cosplayer en schrijver en noemt zichzelf met liefde een geïmporteerde Tilburger.
  • Tessa Gabriels, ethicus en undercover clown, schrijft met lucht en compassie over de rauwe diepte van het menselijk bestaan.
  • Houda Bibouda kan je nostalgisch maken naar een strandvakantie in een land waar je nog nooit geweest bent.
  • Kunstenares Isis van Geffen schijnt licht op de donkere holtes van het onderbewuste.
  • Jasper van den Bovenkamp is geboren voor het podium. Hij is al een tijd serieus bezig als rapper, maar nu ook als schrijver. Je hoort duidelijk de hiphop invloeden terug in zijn inventieve manier van rijmen en de flow in zijn teksten.