Literair programma 2022

Het literaire programma tijdens Boeken rond het Paleis vond zondag 28 augustus uur weer plaats op diverse locaties: op de markt zelf, de trappen van het stadhuis en in de LocHal. Het programma op de komende boekenmarkt 2023 zal nog bekend gemaakt worden.

Samenvatting literair programma 2022

- 12 tot 14 uur: Tilburgse (en omstreken) singer-songwriters op de trappen/het bordes van het         stadhuis aan de Paleisring.
- 12.30 tot 13.30 uur: Boer Boris in de LocHal.
- 14 tot 17 uur: verspreid over de markt, Woordenaars met pop-up gedichten en spoken word.
- 14.30 – 15.45 uur: Echte Mensen met o.a. Rodgairo Dalnoot en Kristien Hemmerechts. Interviews,   gedichten en muziek. In de LocHal.

Singer-songwriters uit Tilburg en omstreken

De (ook vrouwelijke) singer-songwriters zijn in Nederland de laatste jaren een groeiende factor van belang geworden in de muziekwereld. Vaak met interessante, ingrijpende en poëtische teksten. Dit geldt ook voor de songs van de singer-songwriters uit Tilburg en omgeving.

Van 12 tot 14.15 uur trad een aantal (11) van deze singer-songwriters op, op het bordes van de hoofdingang van het Tilburgse stadhuis aan de Paleisring. Een sfeervolle bijeenkomst met indrukwekkende, en talentvolle optredens.

De presentatie was in handen van Nick J. Swarth en Daan Taks.

Het ging daarbij om (in willekeurige volgorde):

Marianne Bruurs
Nederlandse kleinkunst met invloeden van pop en blues. Marianne zingt al haar hele leven. In koren, zangles, solo, in klein ensemble. Ze wordt begeleid door Louise Donker.

Kathleen Willems
In Kathleen Willems leeft een oude ziel. Niet alleen is Elvis van grote invloed in haar muziek maar ook Jake La Botz, JD McPherson en The Devil Makes Three. Haar muziek klinkt bluesy maar ook country.

Marinke
Marinke is een singer-songwriter uit Tilburg. Ze schrijft folk popmuziek met een verhalende, keltische sfeer. Over de natuur en over het volgen van je hart: Magie, fantasie en mysteries

Mieks (Mieke Verberkt)
MIEKS is een singer-songwriter uit ons mooie Tilburg. Zelfspot, maar ook realistische uitspraken hoor je terug in Mieke (echte naam) haar teksten, gegoten in een jasje van soul gecombineerd met rock, alleen dit keer de akoestische versie.

Claudy
Claudy is een singer-songwriter, 30 jaar uit Tilburg en maakt Nederlandstalige catchy popliedjes met positieve boodschappen in haar teksten.

JennyK (Janneke van Heeswijk)
Janneke van Heeswijk is een Singer Songwriter en multi instrumentalist uit Tilburg. Ze schrijft, arrangeert, zingt haar eigen songs en nam 2 albums op in haar eigen home studio. Een knappe mix van hedendaagse popliedjes met het beste uit de sixties.

Liseth Horsten
Volgens haar fans is singer-songwriter Liseth Horsten ‘het best bewaarde geheim van Tilburg’: een vrouw met sterke en persoonlijke songs van luisterliedjes tot semi-akoestische rock. Gezongen met een heldere stem met diepgang, karakter en een fijne timing.

Anne van Damme
Anne van Damme studeerde Songwriting aan de Rockacademie en weet te raken met haar gevoelige liedjes en warme stem. Ze fabriceert frisse popsongs met teksten die enerzijds diep en ontroerend kunnen zijn, maar anderzijds zeker ook gevat en direct.

Jasha Eliane
Met haar melodramatische Nederpop nummers over vrouwen, hoopt ze een statement te maken in de Nederlandse muziekindustrie. Toevallig is haar debuut-EP drie weken geleden uitgekomen.

Fera Mulders
Het liefste houdt ze het zo klein mogelijk; alleen zichzelf, haar gitaar en breekbare teksten. Bij voorkeur in het Nederlands, omdat ze deze taal het beste voelt.

Joolz (Julia Koevoets)
Joolz is een RnB-Pop singer/songwriter uit Tilburg. Toen ze een klein meisje was beleefde ze al veel plezier aan het spelen van muziek en op podia staan. Dat gevoel dat ze kreeg groeide door naar een ambitie om het te maken in de muziekindustrie.

Korte impressie in beeld door Roxanne van de Zanden

Boer Boris

Van 12.30 tot 13.30 uur was er in de Kennismakerij in de LocHal een programma met de makers van Boer Boris. Een gezellige middag vol boerderijavonturen. Voor 4 tot 99-jarigen.

Schrijver Ted van Lieshout las voor en tekenaar Philip Hopman ging prachtige tekeningen maken van de beroemde boekfiguur.

Boekhandel Livius de Zevensprong heeft boeken verkocht en Ted en Philip zaten na het optreden klaar om de boeken van een persoonlijke krabbel te voorzien.

De toegang was helemaal gratis. 

Woordenaars

Op de markt zelf met pop-up performances: Woordenaars

Van 14 tot 17 uur heeft het zwervende poëziepodium Woordenaars over de boekenmarkt gestruind met op diverse locaties optredens die het publiek een staalkaart boden van wat er speelt op het gebied van de woordkunst in het Nederlands taalgebied.

Optredens in uiteenlopende stijlen: van spetterende spoken word tot klassieke sonnetten, van onder andere, Simon Mulder, Nichon van der Heijden en Maja Irene Bolier.

Echte Mensen

In de Bibliotheek in de LocHal kon je van 14.30 tot 15.45 uur komen kijken en luisteren naar ‘Woorden met Echte Mensen’. Een talkshow over het woord. Met interviews, gedichten en muziek.

In deze talkshow ontving host (oud-stadsdichter van Almere) Mario Withoud de schrijfster Kristien Hemmerechts en de Tilburgse stadsdichter Rodgairo Dalnoot.

Kristien Hemmerechts (foto: Diana Putters) is een van de meest vooraanstaande Vlaamse auteurs. Ze debuteerde in1987 met de roman ‘Een zuil van zout’ en publiceerde sindsdien meer dan twintig romans, verhalenbundels en essays. Het meest opvallende thema in haar veelbekroonde oeuvre is de onbevredigende relatie tussen mannen en vrouwen. Haar boeken zijn vaak provocerend. Zo deed ‘De vrouw die de honden eten gaf’, geïnspireerd op de zaak Dutroux, veel stof opwaaien.

Rodgairo Dalnoot is vader, dichter, spoken word- artiest, rapper, en jongerenwerker. Hij won in 2019 tijdens het internationale spoken word event van SPOKEN.FM de aanmoedigingsprijs voor ‘De meest inspirerende ontdekking’. Sinds 2021 is hij stadsdichter van Tilburg.

Het trio Echte Mensen (foto: Norma van der Horst) opereert op het snijvlak van spoken word, elektro-akoestische soundscapes en liedjes waarbij de poëtische teksten en composities elkaar wederzijds versterken.

Ook gratis.