Boeken rond het paleis was meer dan springlevend.

Op de markt was, naast van heel veel boeken verspreid over 175 kramen, gratis te genieten van een divers programma voor jong en oud. In een aantal gevallen ging het hierbij om AI (kunstmatige intelligentie), digitaal lezen en literatuur.

Op de markt liep het Haagse muzikale duo Shell Free rond. Met sax, gitaar en zang staan zij ook open voor verzoeknummers. Dit keer brachten zij ook een aantal muzieknummers gebaseerd op literatuur.

Iedereen kreeg de gelegenheid om boeken te laten taxeren door een erkende antiquair: Thomas Leeuwenberg, een bijzondere Tilburgse persoonlijkheid en al meer dan 40 jaar uitbater van een bijzonder antiquariaat: De Rijzende Zon. Dit in zijn kraam in de nabijheid van de trappen van het Paleis-Raadhuis van 11 tot 13 uur.

Om 12 uur is op de trappen van het Paleis-Raadhuis, de nieuwe publicatie van Stichting Cools over digitaal lezen en AI uitgereikt aan cultuurwethouder Marcella Hendrickx. De presentatie hiervan was in handen van journalist Joep Trommelen. Joep is rondom het thema AI met een aantal boekenmarktdeelnemers en het publiek in gesprek gegaan en heeft laten zien wat er nu allemaal mogelijk is met AI en wat ze van AI vinden. 

Tijdens Straat op Tilt timmerden Elianne van Elderen en Corné van de Schoor binnen 24 uur meer dan honderd houten letters waarmee ze poëzie schreven in de straten van Tilburg. Met deze performance genereerden ze ook, van 13 tot 16 uur, op de boekenmarkt steeds een nieuw gedicht op de trappen van het stadhuis.

Op de markt zelf, rond de trappen van het Paleis-Raadhuis, kreeg het publiek de mogelijkheid kennis te maken met AI in relatie met literatuur. Op basis van voor jou belangrijke waarden kon AI je suggesties voor specifieke boeken geven. Je kon ook een persoonlijk gedicht laten maken met door jou gegeven ingrediënten. Wil je een gesprek tussen bepaalde boeken of een vraag stellen aan een boek? Met AI is verbazingwekkend veel mogelijk. Uit Leiden afkomstig is Lucebot. Lucebot is een kunstmatig intelligente dichtrobot, die live poëzie in verschillende mate van creativiteit kan uitspugen volgens het ritme van de gedichten van Lucebert.

Tijdens Boeken rond het Paleis kon je in de LocHal, om 14.15 uur, genieten van een literair programma. De hele middag heeft in het teken gestaan van literatuur, poëzie en muziek. Stadsdichter Frederike Luijten en schrijver Lucas de Waard schoven aan en droegen voor. Er was muziek van singer-songwriter Anne van Damme. Hoofdgast was schrijfster en columnist Malou Holshuijsen. Ze werd geïnterviewd door de collectiespecialist van de bibliotheek: Leonoor van Dam. In de pauze stond er (gratis) koffie klaar met wat lekkers.

Van 12.30 tot 13.30 uur kon je meegaan op voorleesavontuur in een speciale editie van Spoorlezen tijdens Boeken rond het paleis. Voor kinderen van 3-6 jaar. Stap in de Spoorleestrein en laat je meevoeren door onze spoorleesconducteur Michelle. Samen gingen ze lezen, liedjes zingen en knutselen. Samen lezen met je baby, dreumes of peuter is leuk én voorlezen is goed voor de taalontwikkeling. De Bibliotheek helpt je op weg: kom ook naar één van de wekelijkse voorleesuurtjes in de Bibliotheek, voor extra leesplezier, voorleesinspiratie en leuke boekentips.

Dus struin eerst lekker over de boekenmarkt in de stad en kom dan naar de LocHal voor een gezellige middag vol literatuur en voorlezen.



Bijlage:

Lucas de Waard schreef de romans De kamers, Kraaien tellen en Bast, en scenario's voor onder andere de tv-serie Deep Shit en de bioscoopfilm Invasie. Verder verschenen er tientallen toneelstukken van zijn hand en is hij geregeld te zien op podia als Menzen Zeggen Dingen, Lowlands, theaterfestival Boulevard en Zwarte Cross.

Frederike Luijten is de elfde stadsdichter van Tilburg. Ze zoekt met haar werk nieuwe vormen op en gaat interdisciplinaire samenwerkingen aan. In 2020 studeerde ze met een experimentele bundel over ADHD af aan Creative Writing ArtEZ, waar ze ondertussen werkzaam is als docent en binnen de studieleiding. Ze is programmamaker bij o.a. Tilt, oprichter van de literaire Seizoenszine en onderdeel van schrijverscollectief Wildgewelf.

Anne van Damme: “Als ik schrijf, dan ben ik. Noten vormen onder mijn vingers, klanken worden tussen mijn lippen geboren. Woorden komen aanwaaien met de wind, of borrelen omhoog vanuit mijn buik. De snaren knarsen, de toetsen rammelen. Ik schrijf melodieën, want die maken mijn wereld helderder. Ik schrijf ritme, want de tijd tikt toch wel door. Ik schrijf tekst om te delen wat ik anders niet zeg. Ik schrijf harmonieën, omdat daar waar alles samenvalt, ik mezelf weer vind. Ik ben singer-songwriter, aangenaam.”

Malou Holshuijsen is schrijver, columnist en presentator. Haar werk wordt gekenmerkt door haar scherpe gevoel voor humor en rauwe kwetsbaarheid. Ze is een maker met een flinke dosis zelfspot en de drang om mensen met elkaar te verbinden. Ze schrijft boeken, columns en scenario’s en staat binnenkort voor het eerst in het theater. Malou staat eerlijk en toegankelijk op het podium met lezingen over haar romans. Maar ook over persoonlijke onderwerken als traumaverwerking, genot en gevaar van (zwarte) humor, (bewust) kinderloos, Indische (zwijg) cultuur en de geschiedenis van Nederlands-Indië. Haar nieuwste roman Alleen en duizend mensen, verscheen 3 oktober 2023

Elianne van Elderen schrijft gedichten en kort proza en werkt als eindredacteur. In 2021 studeerde ze af aan Creative Writing bij ArtEZ met de fragmentarische bundel ‘Geef geen namen aan koeien die je van plan bent te slachten’. Ze staat op diverse (literaire) festivals, haar werk verscheen in literair tijdschrift DW B en Wobby Magazine en ze won een tal schrijfwedstrijden. Ooit wilde ze weten of je jezelf een obsessie kan aanleren en borduurde 80 uur een tekst op een tent, waarmee ze te zien was op de Nacht van de Poëzie. Ook werkt ze als chef Eindredactie en chef Magazine bij literair platform Hard//hoofd.

Corné van de Schoor is een irritante romanticus gewapend met interdisciplinaire vaardigheden. Hij is op zoek naar schoonheid van de natuur, het sublieme en heb wil een nobele boodschap overdragen. Anderzijds is hij een kwajongen die mensen wil plagen en sarren op een cabareteske manier. Hij is afgestudeerd aan het St. Joost als ruimtelijk ontwerper en begeeft zich op het snijvlak met beeldende kunst. Een beeldpoëet. Hij heeft een achtergrond als grafisch ontwerper, is een ervaren timmerman, boomhuttenbouwer, zeefdrukker, metaalbewerker, kok, meubelmaker, en alles wat hij nog wil worden.