Literair programma 2021

Het literaire programma tijdens Boeken rond het Paleis vond zondag 29 augustus uur plaats op diverse locaties.

11.00 uur: Woordenaars
 locatie trap paleis-raadhuis (Willemsplein)

Woordenaars is een podium zonder vaste woon- of verblijfplaats. Het duikt op waar plek is, met een voorkeur voor toegankelijke locaties. Het legt verbindingen tussen poëzie en spoken word, tussen beginnende en ervaren performers, soms ook tussen literatuur en andere disciplines.

Met optredens van:
- Chrissy Michels
- Marijke Hooghwinkel
- Daan Taks
- Nick J. Swarth

12.00-13.00 uur: muzikaal kinderprogramma Annet Schaap
 locatie LocHal

Muzikale vertelvoorstelling voor kinderen van 8 tot 88 jaar. Kinderboekenschrijfster Annet Schaap (o.a bekend van het prachtige boek Lampje) en muzikante Fredrike de Winter zingen, spelen en lezen voor en laten zo een sprookjesachtig verhaal tot leven komen. Toegang is gratis maar in verband met het beperkt aantal plaatsen is aanmelding verplicht. Dat kan via Woordlab@bibliotheekmb.nl .

12.00 uur: Woordenaars
 locatie hoofdpodium zuidingang stadhuis (Paleisring)

Met optredens van:
- Bart van Popering
- Ebbe Tim Ottens
- Anne Sanders
- The Seal Clubbers

12.45-13.20 uur: installatie nieuwe stadsdichter Rodgairo Dalnoot
 locatie hoofdpodium zuidingang stadhuis (Paleisring)

Rodgairo Dalnoot wordt op een verrassende en onconventionele manier aangekondigd als nieuwe stadsdichter van Tilburg! We verklappen nog niet wat er precies gaat gebeuren, maar verschillende artiesten, waaronder Houda Bibouda en Manu van Kersbergen, zorgen ervoor dat je deze middag niet snel vergeet. Wethouder van cultuur Tilburg, Marcelle Hendrickx, stelt Rodgairo vervolgens officieel aan als nieuwe stadsdichter. In samenwerking met Hall of Fame Tilburg. Rodgario heeft als gast Mc Ya: De Preeker uitgenodigd.

Rodgairo Dalnoot wordt dus de nieuwe stadsdichter van Tilburg. Het college van burgemeester en wethouders heeft hem benoemd voor de periode 2021-2023. De nieuwe stadsdichter is een 32-jarige Tilburger die in het dagelijks leven vader, dichter, spoken word- artiest, rapper, en jongerenwerker is. Als stadsdichter wil Dalnoot onder meer een podium bieden aan aanstormend schrijftalent en ‘de verborgen schatten van de stad de kans geven hun verhaal te vertellen’.

Waarom een stadsdichter? Tilburg is een stad van makers. Onze stad verrast, daagt uit en is een voedingsbodem voor creatief talent. Oók op het gebied van literatuur en poëzie. Verbeeldingskracht, ontspanning en spiegeling versterken Tilburg. Sinds 2003 benoemt het college daarom elke twee jaar een stadsdichter van Tilburg. Rodgairo Dalnoot is de tiende stadsdichter van Tilburg en de opvolger van Anton Dautzenberg.

13.20-13.30 uur: introductie nieuw boekje literaire wandeling (Stichting Cools)
 locatie hoofdpodium zuidingang stadhuis (Paleisring)

Presentatie van een nieuwe uitgave van Stichting Cools: een boekje met een literaire wandeling door het centrum van Tilburg met allerlei literaire en ook andere wetenswaardigheden door Joep Trommelen en Harrie van Elderen. Vergezeld door een luisterapp.

Troostboom Kortrijk

Tegenover het hoofdpodium staat de troostboom: een plek voor collectieve troost. Want juist in deze tijd kunnen we allemaal wel wat extra troostende woorden gebruiken. In deze mooie boom hangen lange linten met daarop afzonderlijke regels van een troostgedicht dat werd geschreven door de Vlaamse dichters Anneleen Van Offel, Siel Verhanneman en Mattijs Deraedt. Het volledige gedicht is dus nooit zichtbaar, wat symbool staat voor de versplintering die we het afgelopen jaar ervoeren. Maar tegelijkertijd staat de boom voor vernieuwde verbinding. Mensen kunnen een kaartje achterlaten met hun adresgegevens en een boodschap voor de boom en zullen dan een troostkaartje teruggestuurd krijgen. De boom antwoordt altijd en aan iedereen.

14.00 uur: Woordenaars
 locatie hoofdpodium zuidingang stadhuis (Paleisring)

Met optredens van:
- Suzanne Krijger
- Gert Vanlerberghe
- Vanessa Daniëls
- The Seal Clubbers

14.00-15.15 uur: Niks Nieuws (De Jongens van Hiernaast) met Stadsdichter; onthulling portret nieuwe stadsdichter
 locatie LocHal

In deze artistieke talkshow vieren we niet alleen het heuglijke feit dat Tilburg een nieuwe stadsdichter heeft; we vieren dat maar liefst 18 kandidaten zich geroepen voelen om de stad te vangen in poëzie. Vanzelfsprekend doen we dit dan ook op talige wijze: met spoken word-performances, muziek, de onthulling van het portret van de nieuwe stadsdichter, improvisatie en interviews met betrokkenen wordt onderzocht waar die drive om de stad in taal te vangen vandaan komt.

Het programma wordt gehost door Marco Martens en Marlon Penn die vanaf najaar 2021 twee keer per jaar een editie van Niks Nieuws presenteren in Tilburg i.s.m. De Kennismakerij en de Hall of Fame. In dit terugkerend format met wisselende gasten en perspectieven reflecteren zij artistiek op de actualiteit. Daarmee sluiten ze naadloos aan op de missie van de (aspirant) stadsdichter(s). Niks Nieuws is een productie van De Jongens van Hiernaast.

Dit programma is via een livestream te volgen via deze link: https://onlinekijker.nl/stadsdichters2021.

15-16 uur: kinderprogramma Els Crawfurd met poppentheater
 locatie hal paleis-raadhuis (Willemsplein)

Poppenspeler Edquar Stevens draagt voor uit het prentenboek Raaf bij de trollen.
Dit is het tweede prentenboek van Els Crawfurd. De tekst en illustraties zijn van haar zelf.

Zo lang Raaf zich kan herinneren woont hij in een oude eikenboom. In Raaf bij de trollen gaat hij op zoek naar vriend zon. Hij pakt de verkeerde weg en zo belandt Raaf in het koude noorden, het land van trollen en draken. Voor kinderen tot ongeveer 12 jaar.

Het gebruik van het paleis-raadhuis is mogelijk gemaakt door Palace to Be. 

15.00 uur: Woordenaars
 locatie overdekte kraam Koningsplein

Met optredens van:
- Selma Oueddan
- ACG Vianen
- Gert Vanlerberghe
- Vanessa Daniëls
- (Nick J. Swarth/Daan Taks)

Directe verspreiding eerste gedicht Rodgairo Dalnoot als nieuwe stadsdichter

Het eerste gedicht van de nieuwe stadsdichter kwam terecht op de Tilburgse fietstaxi's en een aantal schermen in de stad:

Ik betreed onbekend terrein in de voetsporen van de man die mij waarschuwde voor een landmijn.
Dwaal ik af van zijn pad en kies ik voor olifantenpaden.
Wacht mij hetzelfde lot als die van zijn voorgangers die devianten waren.

"Gewoon je zelf zijn!", luidt een stem in de verte.
"Wie zou dat zijn?", begin ik mij af te vragen.

Het ware noorden zorgt ervoor dat ik niet snel zal verdwalen.
Maar een zevensprong aan de horizon getuigt van meerdere succesverhalen.

Ze zei: "Mijn man kon niet zichzelf zijn. Ik heb mijn wortels in zijn graf begraven.
Wie is hij om jouw pad te bepalen?"

Ze draagt haar haren als een sluier, enkel één oog dat mij aankijkt.
Zeven armen, elk die zijn eigen wereldwonder aanwijst.
Haar lippen verbergen wijsheid van de sterren, terwijl haar neus naar de maan wijst.

En ik luister aandachtig, want zelfs een klok die stilstaat vertelt twee keer per dag de waarheid.